99 de baloane

99 de baloane

Am tot vazut poze cu baloanele din Cappadocia, asa ca am inceput cautarile pentru o mini-vacanta in Turcia. Primul pas a fost zborul catre Istanbul, iar de acolo, pentru a ajunge in Goreme – un orasel foarte mic, cu o populatie de doar 2.000 locuitori, de unde se organizeaza zborurile cu balonul – exista doua variante: fie zbori in Kayseri, aflat la aprox. 70km de Goreme, destinatie spre catre Turkish Airlines ofera vreo 6 zboruri in fiecare zi, fie zbori in Nevsehir, aflat la aprox. 20km de Goreme, dar spre care sunt doar 3 zboruri pe zi. Am ales zborul din Istanbul catre Nevsehir, pentru a pierde cat mai putin timp pe drum, considerand suficient de lunga escala de ~ 2h. Doar ca am plecat din Bucuresti cu o intarziere de 45 min, deci am ajuns oarecum la limita la poarta de imbarcare. Zborul a durat cam 1h, aeroportul pe care am aterizat fiind cel mai mic pe care l-am vazut vreodata, avand doar doua porti si cred ca singurele curse aeriene ce opereaza de acolo sunt cele catre si dinspre Istanbul. Am ales un shuttle bus cu care sa ajung la hotel, costul fiind de 8 EUR/segment.

Care sunt informatiile generale legate de zborul cu balonul? Pai in primul rand, poti sa iti cumperi excursia dupa ce ajungi in Goreme, oferte fiind la tot pasul sau o poti cumpara online, dinainte. Eu am cumparat-o de pe getyourguide si am primit voucherul pe mail, iar apoi pe whatsapp am primit detaliile finale. Toate firmele ce organizeaza excursiile includ in pretul biletului si pick-up-ul, respectiv drop-off-ul (de) la hotel, asa ca nu trebuie sa iti faci probleme despre cum ajungi la punctul de plecare. In al doilea rand, excursiile se organizeaza la rasarit, asa ca va trebui sa fii gata de plecare in jurul orei 4:30. Toata experienta dureaza in jur de 3h, din care zborul in sine dureaza cam 1h. Pana la ce altitudine se va ridica balonul? Poate ca asta ar fi trebuit sa citesc inainte pentru ca nu ma simt prea in largul meu cand sunt asa departe de sol… In conditii prielnice (adica fara vant si ceata), baloanele se ridica la 1.000m, dar pot urca pana la maximul de 2.000m, impus de autoritati. Lasand asta deoparte, experienta in sine e una misto, cand ajungi la altitudinea “de croaziera” si vezi cerul plin de baloane colorate, deasupra hornurilor Cappadociei, intr-o liniste deplina. Aceste hornuri au aparut in urma unui proces geologic inceput in urma cu milioane de ani, prin eruptiile vulcanului Erciyes, care au acoperit intreaga zona cu cenusa vulcanica, solidificata apoi intr-o roca moale – tuf vulcanic. Peste acesta s-a depus un strat de bazalt, iar din cauza eroziunii, tuful s-a macinat, iar bazaltul de deasupra a ramas ca acoperis si strat de protectie, ducand la formarea acestor celebre hornuri, inalte chiar si de 40 de metri.

Am fost repartizat intr-un balon cu o capacitate de 24 persoane (adica 8 compartimente de 3 persoane fiecare) plus zona de mijloc unde era “soferul”. Ca la orice chestie turistica, se vor face poze si filmari, pe care le poti cumpara la final, daca doresti.

In afara excursiei cu balonul nu ai prea multe de facut in Goreme, fiind un orasel foarte mic, asa ca o zi iti va fi suficienta. Vei gasi cateva restaurante, cafenele si magazine de suveniruri in zona centrala, precum si o zona mai inalta, de unde poti admira intreaga zona.

Is it expensive? Asta depinde de fiecare, insa eu spun ca merita incercat, macar o data-n viata 🙂

Biletul de avion (dus-intors) din Istanbul catre Nevsehir a costat 325 lei, o noapte de cazare la un cave hotel (asa sunt cazarile traditionale in Goreme) a costat 240 lei (camera dubla, cu MD inclus), iar zborul cu balonul a costat 330 lei.