Amsterdam-ming

Amsterdam-ming

Pentru ca nu am mai fost in Amsterdam din 2009, cu un oarecare risc, am cumparat bilete de avion in luna octombrie 2020 pentru luna mai 2021. De miercuri pana duminica. Cum era cu socoteala de acasa…? Luna mai s-a facut iunie, iar intoarcerea de duminica s-a facut sambata. Dar bine ca am putut merge, Olanda incluzandu-ne pe lista galbena, drept urmare nu se mai cere test PCR la sosirea din Romania. Am zburat direct pe Schiphol, de unde e usor sa ajungi in oras, folosind trenul (un bilet de tren costa 4.3 EUR/segment).

Amsterdam iti ofera multe optiuni pentru petrecut timp liber, fie ca vrei sa vizitezi locuri, sa bei o bere pe la vreo terasa sau sa fumezi 🙂 . Lumea e intr-un mood foarte chill, poti sa te asezi pe marginea canalelor si sa bei ceva sau sa stai la soare. Nu am folosit deloc mijloacele de transport in comun, mergand cam 20km pe jos in fiecare zi.

Am fost curios sa vad cladirea Eye Film Insitute, care gazduieste o arhiva, un muzeu si mai multe sali de cinema. Ca sa ajungi acolo trebuie sa mergi pana la gara (Amsterdam Centraal Station) si de acolo sa iei ferry boat-ul pentru o cursa de cateva minute.

Apoi am ales sa vad doua muzee, pe care nu le-am vazut cand am fost prima data – Stedelijk Museum, un muzeu de arta moderna si contemporana, aflat intr-o cladire de secol XIX, dar careia in anul 2012 i-au atasat o aripa moderna, pe unde se face si intrarea in muzeu, care gazduieste lucrari ale lui Vincent van Gogh, Henri Matisse, Gerrit Rietveld sau Andy Warhol. Biletul de intrare costa 19.5 EUR si trebuie cumparat online, intr-un anumit slot disponibil.

Al doilea muzeu a fost Museum of Contemporary Art – MoCo, aflat in apropierea ceiluilalt, intr-o vila foarte frumoasa. Muzeul independent a fost creat in ideea incurajarii tinerelor talente si este dedicat artei contemporane, astfel in cat vei vedea lucrari ale lui Andy Warhol, Bansky, Jean-Michel Basquiat sau KAWS. Am avut noroc ca pana in luna iulie sa prin o expozitie temporara a lui The Kid, un artist olandez-brazilian, care traieste in Amsterdam si Paris. Biletul de intrare costa 15.5 EUR si, din nou, trebuie cumparat online.

Kaws
The Kid
Bansky
Bansky
Studio Irma

Desi am stat doar 3 zile, a fost relaxant, good food, good beer, vreme numai buna de plimbat prin Adults Disneyland, the place where anything goes 🙂 .