Arsenal Park Orastie

Arsenal Park Orastie

In aprilie 2012, din dorinta unui bun prieten, am ajuns la Arsenal Park in judetul Hunedoara. Desi calitatea drumului nu e prea buna (surprinzator, nu?), peisajele dintre Lugoj si Deva merita vazute, indiferent de anotimp.

apo1

Teritoriul ARSENAL PARK are o puternica incarcatura militara. Regele Carol al II-lea, undeva între anii 1936 și 1938, a dat in folosinta armatei a unui spatiu de 88 de hectare pentru desfasurarea a diverse experimente în domeniul materialului explozibil si al munitiei. In perioada celui de-al Doilea Razboi mondial fabrica ajunsese al doilea producator de munitie ca si cantitate din Europa.

In perioada comunista se spunea ca ar fi cel mai bine pazit loc din Romania, raportul fiind de un soldat la fiecare trei muncitori. Dupa revolutie, fabrica a intrat intr-un declin dramatic, societatea hunedoreana fiind scoasa la vanzare in anul 2003. Perspectivele complexului au fost excelent speculate de  niste investitori timisoreni, ideile acestora nu s-au îndreptat catre reluarea productiei de munitie de razboi, ci catre un proiect total inedit pentru aceste meleaguri, si anume crearea unui complex turistic la cel mai inalt nivel calitativ, cu o tematica total diferita de ceea ce ar putea oferi locatiile similare: cea militara.

apo2

Singurul complex turistic de vacanta cu specific militar din Europa, Arsenal Park, a fost inaugurat pe 13 iunie 2009, in urma unei investitii in valoare de 20 milioane de euro realizata in fosta fabrica de munitie. Complexul de vacanta include 200 de locuri de cazare si se intinde pe o suprafata de 88 de hectare, fiind situat în mijlocul unei paduri de foioase de la marginea municipiului Orastie. Aleile complexului turistic sunt strajuite de 70 de tunuri, TAB-uri, transportoare senilate, dispozitive antiracheta, mitraliere si tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanta militara, o locomotiva, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26. Acesta este cel mai mare muzeu de tehnica militara din Romania deschis publicului.

Plictiseala nu are cum sa intervina acolo, fiindatat de multe chestii de facut,: instructie militara, paintball, airsoft, piscina, drezina, minigolf, jeep off-road, ATV, tir cu arcul, treasure hunt, fitness, sat dacic etc. E un loc folosit pentru team-building sau pur si simplu pentru entertainment :).

Chiar e un loc interesant, merita incercat macar o data, chiar daca nu optati pentru un instructaj militar si vreti doar sa profitati de o piscina intr-un mediu foarte linistit, departe de agitatia cotidiana.

apo3

apo4