Auschwitz.

Auschwitz.

Nu cred ca este cineva care sa nu stie ce este Auschwitz-ul, locul in care nazistii au omorat peste 1 milion de oameni, in foarte mare parte evrei. Orasul Oswiecim, situat la aproximativ 60km distanta de Cracovia si-a dobandit “faima” datorita numelui sau german – Auschwitz. Fiind un nod de cale ferata foarte dezvoltat, a facilitat transportul unui numar foarte mare de evrei si alte nationalitati din intreaga Europa. Ramane la latitudinea ta daca vrei sa vizitezi acest capitol negru al istoriei.

N-a contat cate filme sau documentare legate de exterminarea evreilor din lagarele Auschwitz si Birkenau am vazut. N-a contat cate poze cu bine-cunoscutul slogan Arbeit Macht Frei am vazut. Live e altceva. Prea multe comentarii nu-si au rostul. Ceea ce vezi in muzeul Auschwitz este suficient de graitor.

Geamantanele celor care ajungeau pe peronul lagarului Birkenau din toata Europa, crezand ca vin acolo doar ca sa munceasca, gramezile lor de pantofi, jucariile, oalele sau ochelarii nu au nevoie de prea multe descrieri.

“Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”