Cascais – ocean&sun

Cascais – ocean&sun

Spre deosebire de Barcelona si a ei imensa plaja urbana, Lisabona nu se poate lauda cu asa ceva, insa statiunile Estoril si Cascais se afla la mica distanta  de Lisabona, compensand cumva acest minus. M-am hotarat sa petrec 2 zile la plaja, facand o pauza de la programul de vizita portughez.

Cel mai usor se ajunge cu trenul, de la gara Cais do Sodre, aflata la cateva minute de mers pe jos de Praca do Comercio (se poate ajunge si cu metroul, dar e mai complicat, trebuie schimbat la un moment dat, deci dureaza mai mult). Trenurile pleaca foarte des in directia Cascais (acela fiind si punctul terminus), asa ca nu trebuie sa-ti faci griji ca nu vei prinde trenul, iar drumul dureaza cam o jumatate de ora. Atentie insa, sunt trenuri care merg pana la jumatatea drumului, apoi se intorc in Lisabona, asigura-te cand te urci ca e trenul care merge pana la capat.

In prima zi, am coborat in Estoril, o localitate cu o suprafata de nici 9 km2. La prima vedere, nu pare mare lucru, o faleza pe care intalnesti oameni iesiti la alergat sau pedalat si cateva terase. Am oprit totusi pentru linistea de pe plaja, singurele zgomote fiind ale pescarusilor. Daca vrei sa faci plaja in liniste, fara sa fii inghiontit sau sa te trezesti cu nisip in ochi, aici e locul perfect.

es1

es2

es3

es4

es5

Dupa o plimbare de vreo 15-20 minute, vei ajunge in Cascais, mult mai animat, cam de 10 ori mai mare decat Estoril si mult mai aranjat, plin de palmieri si de flori.

Cutremurul din 1755 a afectat puternic si aceasta localitate, necesitand o reconstructie completa. Orasul a iesit din anonimat in 1870, dupa ce Regele Luis I a mutat in Cascais curtea de vara de la Sintra. Datorita neutralitatii Portugaliei in Al Doilea Razboi Mondial, precum si datorita elegantei orasului, Cascais a devenit casa multor familii regale exilate din Europa, printre care familia regala a Spaniei, Italiei, Ungariei si Bulgariei.

es6

es7

es8

Cu toate ca nu sunt plaje mari ca in Spania sau Grecia, tot nu vei sta inghesuit printre turistii englezi si spanioli si nu va veni nimeni sa-ti ofere gogosi, bratari sau altele. Daca vei vrea sa-ti cumperi ceva de baut, o inghetata sau ceva de mancat, sunt multe chioscuri pe faleza cu o oferta bogata.

es15

es17

Dupa ce consideri ca ti-a ajuns bronzul, Cascais iti ofera multe stradute pentru plimbare si cumparaturi, multe restaurante cu mancare absolut delicioasa si si mai multe baruri si terase, unde vei putea savura un vin traditional sau o bere, dupa caz.

es9

es10

es11

es12

es13

es14

M-am plimbat pana dupamasa tarziu, cand am pornit inspre gara, cu parere de rau ca se termina vacanta… De intors ma voi intoarce sigur pentru ca mai am de descoperit multe locuri frumoase ale Portugaliei.

Good bye and obrigado!

es18