Cracovia, at last

Cracovia, at last

Prima oara mi-am planificat o vizita in Polonia in ianuarie 2014. Apoi in aprilie 2014. Am mai incercat de cateva ori, dar nu s-a concretizat nimic. Asta pana in februarie 2018, cand am hotarat ca e obligatoriu sa merg acolo. Distanta dintre Timisoara si Cracovia este de 700km, dar, din pacate, dupa ce treci de Budapesta…se termina autostrada. Drept urmare, mi-a luat cam 9 ore sa ajung la destinatie. Cost wise, in afara combustibilului, iti mai trebuie o vigneta pentru Ungaria (aprox. 60 RON) si una pt Slovacia (10 EUR), ambele cumparate pentru perioada minima de 7 zile.

Auzisem doar de bine despre fosta capitala a  Poloniei, dar am incercat sa nu merg cu asteptari (prea) mari acolo. Mai bine sa fiu surprins placut, decat dezamagit. Si, din fericire, s-a intamplat prima varianta, desi am mancat un frig cum demult n-am mai intalnit. Orasul e frumos, cu cladiri pline de istorie, oameni faini, localuri neasteptat de interesante si o mancare extrem de buna 🙂 .

1978. Un an foarte important pentru Cracovia, fiind anul in care Karol Wojtyła, arhiepiscop al Arhidiecezei de Cracovia, a fost numit papa sub numele de Ioan Paul al II-lea, primul papa de origine slava din istorie. In acelasi an, UNESCO aproba prima lista a patrimoniului mondial, incluzand tot centrul istoric al Cracoviei.

Centrul istoric al Cracoviei este format din Orasul Vechi (Stare Miasto), Castelul Wawel si Kazimierz (cartierul evreiesc).  Arhitectura Orasului Vechi a supravietuit trecutului, pastrandu-si forma initiala din Evul Mediu. Am circulat doar pe jos, dupa cum imi place mie sa descopar orasele. Si am umblat cam 12 km pe temperaturi de -10 grade, iar in fiecare dintre pauze am descoperit cate un local in care vreau sa revin. Centrul vechi mi-a adus cumva aminte de Praga, cu o piata mare, de unde puteai inchiria o caleasca pentru o plimbare sau te puteai opri la unul dintre multele restaurante sau cafenele.

Castelul Wawel, construit cu multe secole in urma, pe malul stang al Vistulei, este format din mai multe cladiri si fortificatii. De-a lungul secolului al XX-lea, Wawel a fost resedinta presedintelui Poloniei, iar in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Wawel a devenit resedinta Guvernatorului General nazist Hans Frank. Dupa incetarea operatiunilor militare, Wawel a fost restaurat si a redevenit muzeu national, loc de cult si centru care arata istoria complexa tarii.

In cartierul evreiesc voiam neaparat sa ajung pentru ca acolo se afla MOCAK – muzeul de arta contemporana al Cracoviei (biletul de intrare costa doar 16 RON). Acesta este construit pe terenul fostei fabrici Schindler, din care s-a mai pastrat doar fosta cladire administrativa. Daca iti place arta contemporana, muzeul are suficiente exponate, atat vizuale, cat si auditive, care sa te atraga. De departe, piesa care-ti ramane in memorie este Kunst macht Frei, o reinterpretare a mesajului de deasupra portii de intrare la Auschwitz. Artistul Grzegorz Klaman a vrut sa sugereze faptul ca la fel cum munca nu a eliberat pe nimeni “acolo”, nici arta nu va elibera pe nimeni “aici”, o gluma amara despre propria sa situatie.

In 1993, Spielberg a filmat o mare parte din filmul Lista lui Schindler in cartierul evreiesc (desi o mica parte din actiunea reala s-a desfasurat aici) si astfel a atras atentia asupra acestui cartier. Din acel an, au inceput numeroase proiecte pentru restaurarea cladirilor, iar afacerile de origini evreiesti au prins contur sub forma restaurantelor, barurilor si magazinelor de suveniruri.

Ce-ti recomand in Kazimierz?

Klub Alchemia (Estery 5), un local in care te simti ca si cand te-ai intors in timp 🙂 . Sa nu fii surprins de macrameurile de pe mese, de mobila veche de zeci de ani si nici macar de trecerea intr-una dintre incaperi printr-un dulap – will you go to Narnia? 🙂

Sababa (Szeroka 2) – un pub (in ebraica inseamna “grozav”) cu un design pur si simplu genial, situat la etajul 1 al unei case vintage, cu vedere spre strada Szeroka. La parterul cladirii se afla restaurantul frate – Hamsa, primul restaurant ce ofera preparate din bucataria moderna a Orientului Mijlociu. Motto-ul restaurantului este #makehummusnotwar 🙂 .

De asemenea, tot in cartierul evreiesc vei gasi cateva gherete in care se vand faimoasele Zapiekanka, probabil cea mai renumita mancare stradala a Poloniei – o jumatate de bagheta, umpluta cu ciuperci, branza, spanac sau alte ingrediente, pusa la cuptor pana se topesc branzeturile… obligatoriu de incercat 🙂

Iti recomand si un restaurant cu o amplasare mai…ciudata (a se citi interesanta) – Smakołyki (ul. Straszewskiego 28), fiind situat in scara unui imobil – un spatiu inedit pentru un asa scop, suficient de mare pentru a aseza cateva mese, un bar si un pian. Ciudatenia locului, dar totodata si farmecul acestuia este data de faptul ca locatarii blocului trec prin restaurant pentru a ajunge la lift 🙂 . Nu poti pleca din Polonia fara sa incerci si Pierogi, galusetele lor traditionale, umplute cu carne, spanac, ciuperci sau branza, iar cele de la Smakołyki sunt foarte bune.

Cracovia a fost o surpriza foarte placuta, in ciuda frigului (pe care il si anticipam), are un centru istoric frumos si ingrijit, cu numeroase localuri in care vreau neaparat sa revin (in timpul verii) si “poloci” amabili 🙂 .

P.S. Mai am o punga cu Pierogi in frigider, asa ca va spun dobry apetyt! 🙂