Dublin – day 1

Dublin – day 1

O vizita in Irlanda era pe lista mea de ceva vreme, insa abia in decembrie 2013 am cautat si cumparat bilete pentru Dublin, cu plecare din Bucuresti. Pe 25.02.2014, din nou dimineata devreme, am decolat spre Irlanda. Dupa un zbor de aprox. 3 ore si jumatate am aterizat pe aeroportul din Dublin sau Baile Atha Cliath – denumirea irlandeza a orasului. Mi-am cumparat un bilet dus-intors (10 EUR) pentru a ajunge in centrul orasului, folosind autobusul Airlink 747, iar dupa un drum de aprox. 30 minute am coborat in centru, foarte aproape de Spire of Dublin.  Am pornit cu o cafea in mana spre hotel, cu ideea de a-mi lasa bagajul, dar am avut surpriza sa ma pot caza cu cateva ore mai devreme. Si sa vad ca receptionera era romanca – suntem peste tot :). Pentru ca vremea din Irlanda este foarte schimbatoare, o caciula, o jacheta cu gluga sau o umbrela sunt foarte utile – dupa o perioada de soare, poate urma o rafala puternica de vant si apoi o ploaie deasa, pentru ca in 10-15 minute sa reapara soarele. In Dublin femeile sfideaza frigul, iesind la alergat in tricou fara maneci cand afara sunt 5-6 grade si ploua, iar cand afara e cald (adica 10 grade) ies in fusta, fara ciorapi :). Or fi incalzite de cafelele irlandeze si de bere…

ir1

Hotelul era situat foarte central, asa ca am inceput vizita cu O’Connell Street, principalul bulevard al capitalei, lung de aprox. 500 m. La mijlocul lui troneaza Spire of Dublin, un monument din otel de 121 m inaltime, construit pe locul unui monument distrus in 1966 in urma unui bombardament de catre republicanii irlandezi – Coloana lui Nelson (amiral britanic). Primul obiectiv a fost Trinity College, cea mai cunoscuta institutie de invatamant din Dublin, iar printre oamenii cunoscuti ce au studiat in cadrul colegiului se numara si Jonathan Swift sau Oscar Wilde. Institutia de invatamant a fost fondata in 1592 de catre Regina Elisabeta I, dupa modelul universitatilor Cambridge si Oxford, cu scopul educarii tinerilor protestanti, ca o alternativa la studiile facute in restul Europei (se credea ca acolo vor cadea sub influenta catolicismului).

ir2

Accesul publicului nu este permis in toate cladirile, insa pentru aspect si atmosfera merita sa intrati in incinta colegiului. Una dintre cladirile in care vizitele sunt permise este Biblioteca Veche, aici aflandu-se Cartea din Kells, un manuscris despre care se crede ca dateaza din anul 800 si ca a fost realizat de catre calugarii scotieni de pe insula Iona.

Plimbandu-ma prin curtea pietruita, am ajuns in fata Bibliotecii Berkeley, unde mi-a atras atentia statuia Sfera in interiorul unei sfere, pe care cu greu am reusit s-o pozez printre turisti.

du1

Ce am observat imediat in Dublin, era wifi-ul prezent peste tot, in autobus, pe strada, in cafenele si restaurante. Si culmea, nici nu era nevoie de parola pentru accesarea multor retele, asa ca gps-ul telefonului era foarte simplu de utilizat.

Pentru ca vroiam sa vad cat mai multe si deja trecuse ora pranzului, am plecat spre Christ Church Cathedral, una din cele doua mari catedrale ale orasului. Este cea mai veche catedrala din oras, datand din 1038 si a fost construita in locul unei biserici din lemn, din care, din pacate, nu s-a pastrat nimic. Biletul de intrare costa 6 EUR, insa banii obtinuti din vanzarea biletelor sunt singura sursa de venit a bisericii. Biletul asigura acces in catedrala, cripta si tezaur.

du2

du3

20140225_133339.000

Planuiam ca dupa ce terminam vizita catedralei sa merg la St. Patrick’s Cathedral, cealalta catedrala importanta din Dublin, insa ploaia deasa de care am dat la iesire mi-a modificat planurile – pentru o vizita in Irlanda trebuie sa dai dovada de multa flexibilitate si iti ajustezi programul din mers. Drept urmare, m-am oprit la o cafea si am asteptat sa se opreasca ploaia. Dupa cum am spus si mai devreme, vremea e foarte schimbatoare, asa ca dupa vreo 20 de minute a revenit soarele si am plecat inspre Castelul Dublin.

du4

Aceasta cladire, destul de impozanta, a reprezentat un simbol al stapanirii britanice de 700 ani si a fost construit in sec. XIII, dupa 30 de ani de la debarcarea anglo-normanzilor in Irlanda, la ordinul Regelui Ioan. Dupa incendiul din 1684, castelul a fost complet refacut. Biletul de intrare costa 4.5 EUR si ofera turul salilor resedintei de stat. E interesant de vizitat, incaperile sunt decorate foarte frumos, insa este cam lipsit de obiecte decorative sau mobilier (ma gandesc ca englezii au luat ce era mai frumos cand Irlanda a devenit independenta 🙂 ).

du5

du6

20140225_144825

De la castel am pornit spre Grafton Street, artera comerciala principala a orasului, intesata de magazine de lux, amestecate cu fast food-uri, artisti stradali si florarese. O combinatie destul de ciudata, insa cu toata astea, plina de turisti.

du7

du8

Inceputul strazii este marcat de statuia lui Molly Malone, poreclita de localnici The tart with the cart. 

20140228_062935

Seara am petrecut-o  plimbandu-ma in zona Temple Bar, o zona animata, plina de cafenele, pub-uri, restaurante. Denumirea cartierului vine de la dezvoltatorul acestuia, Sir William Temple, iar bar inseamna “poteca”. Este cea mai populara atractie turistica a Dublinului (doar nu degeaba sunt irlandezii cunoscuti ca fiind mari bautori) si cu greu reusesti sa gasesti un loc liber pe undeva, chiar daca incepi cautarile la 8 seara…toata lumea e foarte punctuala cand vine vorba de baut si mancat :). In stil traditional irlandez, am incheiat-o cu un pint of Guinness . Cheers, mate!

du9