Dublin – day 2

Dublin – day 2

Cea de-a doua zi am inceput-o cu o plimbare prin Temple Bar, in cautarea unei cafenele. In timpul diminetii, zona asta e chiar linistita si poti admira strazile care freamata in timpul serii. In timp ce faceam cateva poze cladirilor, m-a oprit un batran sa ma intrebe de unde sunt si sa-mi ureze sedere placuta in Dublin. Inca o dovada ca dublinezii sunt foarte amabili, intr-un mod sincer.

d1

d2

d3

Prima destinatie a fost St. Patrick’s Cathedral. Catedrala se afla pe locul unei vechi biserici, unde legenda spune ca Sf. Patrick i-ar fi botezat pe cei convertiti la crestinism in anul 450.

d4

Interiorul catedralei este marturia trecutului violent al Irlandei, continand monumente dedicate barbatilor si femeilor care au murit in diverse razboaie. De asemenea, in interiorul ei au fost inmormantati cativa soldati.

d5

d6

 

20140226_131406

Unul din punctele de atractie al catedralei il reprezinta mormantul scriitorului Jonathan Swift, aflat chiar la intrare.

20140226_132426

Biletul de intrare costa 5.5 EUR si merita oprirea pentru o vizita, nu doar pentru ca e unul din cele mai cunoscute obiective ale orasului, ci pentru ca e un loc frumos si linistit, incarcat de istorie.

In imediata apropiere a catedralei se afla parcul Sf. Patrick, loc in care puteam jura ca a venit primavara – iarba de un verde incredibil si multe flori, dar temperatura m-a adus cu picioarele in anotimpul in care de fapt eram. Nu acelasi efect il au gradele si asupra localnicelor, care se pare ca nu stiu sa foloseasca ciorapi :).

d7

Am pornit, tot pe jos, inspre inchisoarea Kilmainham si dupa vreo jumatate de ora am ajuns la Guinness Storehouse. Daca vei intreba oamenii cu ce asociaza Irlanda, probabil ca cei mai multi vor raspunde berea Guinness. In 1759 Arthur Guinness a pus bazele acestei afaceri, astazi fiind cea mai mare fabrica de bere din Europa. Se spune ca zilnic se consuma cam 10 milioane de pahare de bere in cele 150 de tari in care se exporta – molipsitoare pasiunea irlandezilor pentru bautura :).

d9

Biletul de intrare costa 15 EUR, iar vizita include o prezentare a tuturor etapelor de productie, istoricul fabricii, exponate si explicatii, iar la sfarsitul turului vei primi o halba de bere.

Dupa inca vreo 15 minute am ajuns la inchisoarea Kilmainham, mi-am cumparat bilet de intrare (6 EUR) si dupa cateva minute a inceput turul, prezentat de catre ghidul inchisorii – Ciaran (care in galeza inseamna “cel negru”). Inchisoarea a functionat din 1789 pana in 1920, cand a fost inchisa, iar dupa 40 de ani de dezafectare a fost transformata in muzeu.

d10

Celulele in care erau inchisi detinutii iti ofera o imagine dura a conditiilor in care acestia isi petreceau zilele – geamurile nu aveau sticla, asa ca vantul, ploaia si zapada ajungeau cu usurinta inauntru, lumanarea pe care o primea fiecare detinut trebuia sa ii ajunga pentru 10 zile, iar de mancare primeau doar cartofi (ajungeau sa manance carne o data pe an, insa Ciaran spune ca mai bine nu primeai nimic decat acea carne). Black ’47 sau Marea Foamete a fost o perioada in care oamenii savarseau delicte in mod intentionat pentru a ajunge la inchisoare – recoltele de cartofi de care depindea majoritatea populatiei s-au stricat, neputand fi mancati. Din cauza foametei, in jur de 1 milion de irlandezi au murit, iar un alt milion a emigrat, ducand la o scadere a populatiei cu 20%. Desi fiecare celula a fost conceputa pentru a incarcera o persoana, in aceasta perioada s-a ajuns in situatia ca fiecare celula sa fie impartita de 5 persoane – barbati, femei si copii la un loc. Chiar si copiii erau arestati pentru ca furau cate o carpa ca sa le tina de cald sau o bucata de paine…

In  aripa estica s-a optat pentru o constructie panoptica, in scopul supravegherii permanente a detinutilor. Turul dureaza cam o ora si chiar daca te plimbi printr-o cladire care acum este muzeu, este imposibil sa nu fii impresionat de ceea ce vezi si de modul in care detinutii “traiau” – frig, mizerie, foamete, lipsa de spatiu, lumina sau intimitate.d11

Am terminat vizita dupamasa si am cautat un bus cu care sa merg inspre hotel. Am dat peste o alta biserica – peste una din multele din Dublin – John’s Lane Church, o biserica veche de aproape 200 de ani, construita pe locul unui spital.

20140226_134950

Dupa un somn scurt, m-am intors in zona in care am inceput ziua – Temple Bar si de data asta am incheiat ziua cu un pahar de vin (poate doua 😀 ).