Duc toate drumurile la Roma?

Duc toate drumurile la Roma?

Nu chiar, dar sunt multe zboruri catre capitala Italiei in mod cert ­čÖé . Minivacanta de Paste mi-a redeschis dorinta de a explora Italia, asa ca in ziua in care m-am intors in tara am cumparat urmatorul bilet de avion.

Am mai vazut Roma in vara lui 2011, dar de ce sa nu ma intorc pentru un weekend prelungit in care sa merg si la plaja? Zis si facut, sambata dupa pranz aterizam pe aeroportul Ciampino, aeroportul secundar al capitalei, aflat la 12km distanta de centru. Am luat busul pana la statia de metrou Cinecitta, iar de acolo am mers cu metroul spre centru – sa ai la tine monede/bancnote de 5EUR pentru biletele de metrou pentru ca nu le poti plati cu cardul sau cu bancnote mai mari.

Aveam la dispozitie restul zilei de sambata pentru a redescoperi Roma, iar duminica am rezervat-o pentru plaja, in Ostia (sau Lido di Roma). Mai jos to do list-ul meu, dar tine cont ca orasul este un muzeu in aer liber si ai o multime de piete si cladiri frumoase de vazut.

  • Simbolul Romei – Colosseumul, construit in anul 80 de catre Imparatul Vespasian, poate cea mai impresionanta cladire-ruina a Imperiului Roman. Biletul de intrare costa 12EUR.

  • Panteonul – cea mai bine conservata cladire romana si inca are acoperisul original intact. Identitatea arhitectului ramane necunoscuta, dar multi spun ca ii apartine lui Apolodor din Damasc.

  • Trastevere – la sud de Vatican, acest cartier, al carui nume se traduce in “peste Tibru”, este un cartier boem, pastrandu-si farmecul medieval. Este plin de restaurante si de pub-uri, animat pana tarziu.

  • Piazza di Spagna – Cele 135 trepte spaniole au fost inaugurate de catre Papa Benedict al XIII-lea in anul 1725, iar la baza lor se afla una dintre cele mai cunoscute piete ale Romei, intotdeauna plina┬áde turisti si localnici. Cea mai frumoasa este la apus de soare, dar si dimineata devreme, solitara.

  • Piazza Navona – construita pe locul fostului stadion al lui Domitian.┬á“Fontana dei Quattro Fiumi” – ansamblul de patru statui, construite in sec. al XVII-lea,┬ásimbolizeaza cele patru fluvii importante ale continentelor cunoscute la acel moment: Dunarea (Europa), Nilul (Africa), Gange (Asia) ╚Öi Rio de la Plata (America).

  • Piazza del popolo – piata poporului, de mari dimensiuni, care timp de cateva secole a fost locul unde aveau loc executiile publice, ultima fiind in 1826.
  • Cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana arteziana din Roma – Fontana di Trevi – domina piateta cu acelasi nume.

  • Vizita Romei nu ar fi completa fara o vizita la Vatican, cea mai mica tara din lume, cu o suprafata de aprox. 0.5km┬▓. Din 1984 face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Poti sa iti dedici o zi intreaga acestei vizite, iar privelistea din varful Domului Sf. Petru va face ca numarul mare de trepte urcate pana acolo sa fie neimportant ­čÖé .

  • Un alt loc din care poti vedea orasul de la inaltime este Il Vittoriano sau Altare della Patria sau Monumentul National al lui Vittorio Emanuele al II-lea, un monument a carui constructie a inceput in 1911, fiind dedicat lui Victor Emanuel, primul rege al Italiei unite.

  • Daca vei face o vizita in sezonul cald si ai timp, aloca-ti o zi pentru a merge la plaja. Este simplu sa ajungi si iti recomand sa mergi cu trenul si apoi autobusul, pentru ca locurile de parcare sunt destul de limitate.

Cam acesta ar fi top 10-le meu, dar Roma are multe de oferit, asa ca enjoy the traditional “dolce far niente” :).

P.S. Obligatoriu de incercat inghetata, crostata, pizza, paste sau fritti (diverse chiftele prajite, facute din orez, dovlecei sau peste).