Firenze – getting there&around the city

Firenze – getting there&around the city

1620783_10152448544237568_8886434246222833418_n

Pentru ca nu am fost in Toscana, am zis sa incerc o varianta short a acesteia – Florenta si Pisa, desi o sa vreau si varianta long, de minim o saptamana, cu Chianti, Siena, San Gimignano si altele :).

Zis si facut, gasit bilete pe Wizz, cazare pe booking si mi-am facut bagajul. Am zburat pe Bologna, cam la 110 km departare de orasul in care vroiam sa ajung. De pe aeroportul G. Marconi din Bologna sunt 3 variante pentru a ajunge in Florenta (eu am ales trenul):

1. Masina inchiriata – cea mai comoda varianta, ideea cea mai buna daca imparti costurile cu inca cineva. Calatorind pe cont propriu, era cea mai comoda varianta, dar si cea mai scumpa. Daca optezi pentru o masina inchiriata, asigura-te ca vei avea parcare (de preferinta gratuita) la hotelul la care te cazezi.

2. Autocar – biletul costa 20 eur/drum, sunt 10 curse in fiecare zi, intre orele 07:50 si 00:30, iar o cursa dureaza aproximativ o ora si jumatate (appenninoshuttle.it).

3. Tren (Bologna Centrale – Firenze S.M. Novella) – intre cele doua orase circula trenuri de mare viteza, un bilet costa cam 15 eur, dar daca te lasi pe ultima suta de metri, poti plati si 24 eur pe un singur drum… Chiar daca nu e tocmai ieftin, isi justifica banii – distanta o vei parcurge in doar 45 minute, trenul ajunge la fix si pleaca fara intarziere. In plus, pe peron este marcat locul fiecarui vagon, asa ca vei stii exact unde este vagonul in care trebuie sa urci. In pretul biletului este inclusa si o bautura si o gustare (dulce sau sarata), iar dimineata si un ziar. Spre surprinderea mea, gara din Bologna este uriasa, ca sa ajung pe peronul de unde trebuia sa iau trenul, am mers la nivelul -3 (daca alegi trenul, nu te astepta sa vezi pe tabelul de plecari tren catre Firenze, acolo fiind doar o oprire, ci catre Napoli. Cel mai ok e sa te uiti pe tabel dupa indicativul trenului).

La gara centrala din Bologna se poate ajunge cu Shuttle Bus-ul din fata terminalului sosiri (si in sens invers – din fata garii pentru a ajunge la terminalul plecari), iar un bilet costa 6 eur.  Mare atentie… soferul nu va pleca decat in momentul in care toti pasagerii din autobus se vor imbratisa intre ei…si cu ale lor valize – un autobus mai plin ca asta…rar ti-e dat sa vezi :). Italienii vor fi zgomotosi, romanii tupeisti si zgomotosi, asiaticii mirati de atata lume si bagaje, iar restul europenilor…enervati de calcatura in picioare :). Noroc ca drumul nu dureaza mult.

Ma asteptam ca pentru a ma deplasa prin oras sa am nevoie de vreun mijloc de transport in comun, dar nu am mers decat pe jos, cu harta in mana. Bine, e adevarat si ca am stat in zona centrala, probabil ca daca optezi pentru un hotel in zona Campo di Marte vei avea nevoie de un autobus pentru a ajunge in centru. De la gara Santa Maria Novella ajungi cam in 10 minute de mers pe jos in Centro Storico, unde sunt toate obiectivele importante – Domul,  Galeriile Uffizi si dell’Accademia, Catedrala Santa Croce, Ponte Vecchio si Palatul Pitti, fiind aproape unele de altele asa incat vei ajunge repede de la un obiectiv la celalalt.

P.S. A circula cu masina prin Florenta (si mai ales a parca) este o adevarata aventura, strazile fiind inguste, iar soferii italienii sunt impulsivi si zgomotosi si bagareti si neatenti, asa ca rar vezi o masina care sa nu aiba zgarieturi :).