Ha Long vs. Ninh Binh.

Ha Long vs. Ninh Binh.

Lumea spune ca o vacanta in Vietnam nu e completa pana nu ajungi la Ha Long Bay, aflat la aprox. 170km distanta de Hanoi. Cele mai populare optiuni sunt excursiile de o zi sau de doua zile, cu noaptea petrecuta pe un vas de croaziera.

Numele golfului s-ar traduce ca Golful Dragonului Descendent si este una din cele sapte minuni ale lumii. Golful este inconjurat de 2000 de insulite, ce se intind pe 1553 km patrati. Incepand cu anul 1990, o parte din el a fost inclus in patrimoniul universal UNESCO. Pe langa numeroasele insulite de diferite forme (cred ca cele mai cunoscute sunt Kissing Rocks), pestera Sung Sot (cea surprinzatoare) merita vazuta, ea fiind descoperita acum o suta de ani de catre francezi.

Pentru a explora putin zona rurala a tarii, iti recomand o excursie in Ninh Binh, la aprox. 100 km sud de Hanoi. Pentru ca nu e o excursie atat de populara printre turisti, nu e aglomerat. Ce poti face aici? Multe – poti inchiria o bicicleta sa te plimbi pe langa lanurile de orez (din pacate, mergand in noiembrie, era deja recoltat), poti sa faci o excursie cu barca in Tam Coc (dureaza cam 2 ore), poti sa mergi la Hoa Lu, despre care nu multa lume stie ca a fost capitala veche a Vietnamului, in secolul al X-lea si poti incheia ziua cu o vizita la Mua Cave, unde ai de urcat doar “cateva” trepte 🙂 . Si prin cateva vreau sa spun 500. Dar merita efortul pentru privelistea de sus.

Dupa parerea mea, scorul e 1-0 pentru Ninh Binh din cauza ca iti ofera o experienta traditionala si nu atat de comerciala, dar daca ajungi in zona de nord a Vietnamului ar fi pacat sa ratezi vreuna dintre cele doua excursii.