Hanoi

Hanoi

Prima oprire a fost la Hanoi, capitala Vietnamului reunificat, din 1976 si al doilea oras ca marime al tarii. Ca sa iti dai seama cat de aglomerat este, la finalul lui 2018 se estima ca zona metropolitana avea o populatie de aprox. 16 mil locuitori, lucru pe care il vei observa imediat in haosul din trafic.

Pe scurt, istoria orasului: a fost fondat in 1010, sub numele de Thang Long si a ramas cel mai important centru politic si cultural al tarii pana in 1802, cand dinastia Nguyen a mutat capitala in zona centrala a tarii, la Hue. Actualul nume il are din 1831. Francezii au cucerit orasul in 1873, iar din 1883 pana in 1945 a fost centrul administrativ al Indochinei Franceze, influenta franceza fiind vizibila si in mixul arhitectonic. Din 1976, dupa incetarea razboiului, Hanoi a redevenit capitala tarii.

Spre deosebire de sudul tarii, in Hanoi sunt intalnite toate cele patru anotimpuri. Desi in luna noiembrie erau sanse mari de ploaie, nu am prins decat o singura dupamasa cu averse.

Primul soc – traficul. Claxoane la tot pasul, scutere supraincarcate tasnind de peste tot, masini, busuri, biciclete…si pietoni. Si vrem sa trecem strada. Unde-i semaforul? De ce nu opreste nici o masina? Cum trecem? Pur si simplu. In toata harmalaia aia, treci strada fara sa te opresti, iar toti ceilalti participanti la trafic te vor evita prin fata si spate. Si apropo, in cele doua saptamani petrecute in Vietnam, nu am vazut vreun accident, cat de mic.

Ce ai de facut in Hanoi? Primul lucru, as zice eu, o plimbare in cartierul vechi al orasului, un cartier labirint al aleilor inguste, aici fiind batalia comerciala a orasului. Desi darapanat, are un farmec aparte, fiind o piesa de arhitectura medievala, agatata in interiorul modern al motociclistilor. Tot aici este si cunoscuta linie de cale ferata ce strabate orasul printre casele oamenilor.

Majoritatea pozelor din Hanoi iti arata mausoleul Ho Chi Minh, o cladire inspirata de Mausoleul lui Lenin din Moscova, dar ce contine elemente distincte de arhitectura vietnameza. Corpul presedintelui Ho Chi Minh este pastrat in holul central al mausoleului, fiind protejat permanent de o garda militara de onoare. Templul Literaturii a fost fondat in 1070 si este, de fapt, prima universtitate din Vietnam. Astazi, Templul literaturii este un tribut adus oamenilor de stiinta ai natiunii.