Lisboa – Day 2

Lisboa – Day 2

M-am hotarat ca a doua zi petrecuta in Lisabona sa o dedic cartierului Belem, unde aveam in plan 3 obiective mari – Manastirea Jeronimos, Monumentul Descoperirilor si Torre de Belem. Intrucat se afla departe de centrul orasului, in vestul Lisabonei, am mers cu autobusul pana acolo si am coborat in fata primului obiectiv – Mosterio dos Jeronimos, o impunatoare manastire in stil manuelin.

k2

Grandioasa manastirea a fost construita intre 1505 si 1580, la ordinul lui Manuel I, ca semn de multumire pentru succesul expeditiei lui Vasco da Gama in India, acesta din urma fiind chiar ingropat aici.

j1

j2

j3

j4

j5

j6 j7

Chiar daca am stat la coada pentru a intra vreme de mai bine de o ora, plimbarea din interiorul manastirii mi-a demonstrat ca s-a meritat acest mic sacrificiu, coloanele si borderiile in piatra fiind intr-adevar impresionante.  Gratie boltelor sale concepute inteligent, structura manastirii a fost una din putinele cladiri care au supravietuit cutremurului din 1755.

p3

Din 1984, a intrat in lista Patrimoniului UNESCO, iar biletul de intrare costa 10 EUR – de retinut: e mai rentabil sa cumperi bilet comun pentru Mosterio dos Jeronimos + Torre de Belem, costand 12 EUR, decat sa le iei separat – 10 + 6 EUR.

Al doilea obiectiv, Padrao dos Descobrimento, este situat chiar vizavi de manastire si se poate ajunge usor, folosind pasajul subteran. Monumentul, construit in anul 1960, este inchinat epocii de descoperiri a Portugaliei, are forma provei unui vas si este decorat cu figurine istorice.

p4

Biletul de intrare costa 3 EUR, iar pe terasa vei ajunge cu liftul si foarte putin urcat pe jos. Odata ajuns sus, daca vei privi spre Tejo nu vei fi impresionat…

p5

…insa daca te vei uita spre Jeronimos, vei avea o surpiza

p2

Privelistea este pur si simplu deosebita, vei vedea manastirea in toata splendoarea ei, in spatele gradinilor din Praca do Imperio.

In stanga ta, alaturi de manastire, vei vedea constructia moderna, foarte patratoasa a Centrului Cultural de Belem, impresionanta prin dimensiunile sale – 140.000 m2 . Cladirea, inaugurata in 1993, este folosita pentru a gazdui expozitii, evenimente artistice (opera, balet sau muzica simfonica) si diverse conferinte, desi a fost construita initial pentru a gazdui Presedentia Europeana.

p6

La o plimbare de vreo 10 minute distanta, se afla Torre de Belem, o fosta fortareata a orasului. Construit in 1519 pentru a proteja Lisabona de piratii olandezi si englezi, turnul a stat initial pe o insula din mijlocul curentului. Cutremurul din 1755 (deja am pomenit cutremurul asta de multe ori, dar a avut un impact semnificativ asupra orasului) a afectat si cursul raului Tejo, fortul fiind acum atasat de mal.

t1

t2

t3

Pe la ora 4.30 am pornit-o spre statia de autobus, cu o ultima oprire la Pasteis de Belem, celebrul magazin cu produse de panificatie al Lisabonei – aici am mancat pentru prima oara Pasteis de Nata, o tarta traditionala, cu crema de ou. Aceste tarte se gasesc pe la toate cofetariile si cafenelele din oras, insa aici se spune ca sunt cele mai bune. Sa nu te descurajeze multimea de oameni care asteapta la rand, cei care servesc se misca repede si nu vei astepta mult.

pl

Am asteptat autobusul in statia de vizavi pentru a ma intoarce in centru, dar acesta intarzia sa apara…In statia gresita nu eram pentru ca numarul autobusului pe care il asteptam era trecut pe panou, insa nici urma de el. Intreband care e problema autobusului, mi s-a zis ca din cauza unor lucrari la drum nu circula pe acolo si ca trebuie sa merg pe jos pana la statia urmatoare si de acolo pot lua autobusul spre centru – un anunt in engleza in statie nu ar fi stricat.

M-am intors in centru, am mai stat in Praca do Comercio sa ascult niste muzica live, am mancat la o terasa (unde am stat langa o babuta extrem de sociabila, aratandu-le unor tineri din Germania cum se mananca melcii si chiar daca ei nu vorbeau portugheza si nici ea engleza, tot s-au descurcat), iar in cele din urma m-am intors la hotel fiind destul de obosit dupa atata umblat si stat in soare. Din nou, obrigado!