Lisboa – Day 1

Lisboa – Day 1

In Portugalia imi doream sa ajung de cativa ani, dar oferta destul de redusa a biletelor de avion m-a cam tinut departe de ea. Asta pana in ianuarie, cand m-am hotarat care va fi destinatia pentru vacanta din 2014 si mi-am cumparat bilete de avion Bucuresti-Lisabona cu compania TAP Portugal. Avantajul major a fost cel al unei curse directe, insa dezavantajul (destul de mare) a fost plecarea la ora 5 a.m.

Zborul in sine dureaza cam 4 ore, dar am plecat cu o mica intarziere + aterizarea + formalitatile de check-out + asteptatul bagajului, asa ca am iesit din aeroport pe la ora locala 9 si am luat aerobusul spre centrul orasului. Biletul de bus a costat 3.5 EUR, nu am asteptat deloc si m-a lasat langa Parcul Eduardo VII, la 2 minute de mers pe jos de hotel – asta din cauza multor treceri de pietoni (acelasi drum poate fi parcurs si cu taxiul sau metroul). M-am dus direct la hotel sa-mi las bagajul si cu harta in mana am plecat in oras. Hotelul in care m-am cazat era situat central, in cartierul Baixa, asa ca am ajuns din doi pasi pe Avenida da Liberdade, bulevardul central al orasului, intesat de magazine scumpe, magazine de suveniruri si terase.

l1

l2

l3

l4

l5

l6Gara Rossio este o frumoasa cladire in stil manuelin, construita la sfarsitul anilor 1800.

l1

Praca Dom Pedro IV mai este cunoscuta si ca Piata Rossio, insa denumirea actuala este un omagiu adus Regelui Portugaliei, statuia acestuia tronand in mijlocul pietei.

Urmatoarea oprire a fost la Elevador de Santa Justa, un lift construit de inginerul portughez Raoul Mesnier du Ponsard, student al lui Gustave Eiffel. Liftul a fost inaugurat in 1901 si folosit pentru a lega Baixa de Bairro Alto. Biletul de acces costa 5 EUR si include accesul pe terasa de la ultimul nivel, de unde se poate admira Lisabona. Bineinteles, in locul liftului se poate merge si pe jos si daca vrei sa urci pe terasa vei plati doar 1.5 EUR. Desi sunt multi turisti care stau la coada pentru a merge cu liftul, acesta urca si coboara in permanenta, asa ca nu vei astepta prea mult timp.

l2]

l3

De pe terasa vei vedea ruinele muzeului arheologic Carmo. O portiune din acest muzeu este ocupata de un naos de biserica din 1389, ramas fara acoperis in urma cutremurului din 1755.

l4

Mi-am continuat plimbarea catre Praca do Comercio, cea mai spectaculoasa piata din oras. Aici aveau loc ceremoniile de primire a oaspetilor regali care veneau pe mare, festivitati publice si lupte cu tauri.  Astazi, cele mai multe cladiri din piata sunt ocupate de birouri guvernamentale, iar la parter sunt o multime de cafenele si restaurante.

l6

l7

l8

In mijlocul pietei se afla statuia ecvestra a Regelui Jose I de Machado de Castro.

l9

Sa nu te surprinda oferta de…droguri si ochelari de soare. Da, vei fi intrebat din multe parti daca nu cumva doresti marijuana sau hasis sau poate o pereche de Ray Ban :). De apreciat ca nu sunt insistenti, un simplu No sau o miscare a capului/mainii si au plecat. Ce m-a mirat totusi a fost ca politistii nu aveau treaba cu ei…

Am pornit apoi spre Castelul Sao Jorge, aflat in cartierul Alfama. Castelul se afla pe cea mai inalta colina din centrul istoric al orasului si este construit la jumatatea secolului al XI-lea, in timpul perioadei maure. Intre 1279 si 1511 a fost resedinta regala, iar intre secolele XVII si XVIII a functionat ca si garnizoana si inchisoare. Cutremurul din 1755 l-a afectat serios si a devenit privat de atentie, fiind refacut abia in 1938.

l11

l12

l13 l14

Biletul de intrare costa 7.5 EUR, iar panorama asupra orasului este splendida, vazand atat Raul Tejo si Podul 25 aprilie, cat si cartierele Bairro Alto, Baixa si Belem. In interiorul castelului exista si un restaurant si o cafenea.

Pe drumul de intoarcere spre Baixa am ajuns la Santa Maria Maior de Lisboa sau Se de Lisboa, cea mai veche biserica din capitala portugheza. A fost construita in 1150 pe locul celei mai importanta moschei din oras si are un aspect destul de auster datorita celor doua turnuri ce flancheaza  intrarea principala.

lis

q1

q3

q2

Intrarea este libera, este frumoasa si te poti opri pret de cateva minute pentru un pic de liniste.

In drumul spre centru, am intrat si in Biserica Sf. Antonio (Igreja de Santo Antonio), construita pe ruinele unei biserici in stil manuelin din secolul al XVI-lea, distrusa de cutremurul din 1755, care a fost initial construita pe locul casei parintesti a Sfantului Antonio. Interiorul bisericii impresioneaza prin luminozitate si prin marmura scumpa ce acopera peretii. Sf. Antonio este considerat a fi protectorul saracilor si al tinerilor casatoriti si se bucura de un cult special in Lisabona. Potrivit traditiei. cuplurile care urmeaza a se casatori aduc in ziua nuntii flori la statuia sfantului, pentru a avea noroc.

a

a1

a2

Apogeul manifestarilor dedicate Sfantului Antonio este atins in 13 iunie, cu prilejul zilei acestuia, cand in oras au loc procesiuni, focuri de artificii si spectacole. Ajungand acolo la o zi dupa, am putut vedea decoratiunile stradale.

q4

q1

Pe langa muzica fado pe care o poti auzi la tot pasul, sunt si cantareti stradali, care iti incanta auzul cu diverse melodii portugheze, iar energia si optimismul acestora este molipsitor.

Dupa o noapte cam nedormita (doar vreo 3 ore in avion) si vreo 6 ore de plimbare pe jos prin oras, am considerat ca ar fi momentul sa ma intorc la hotel si sa ma odihnesc, fiind multumit ca prima zi in Lisabona a fost peste asteptari. Obrigado!