Mantova. Verona. Dolce far niente.

Mantova. Verona. Dolce far niente.

In 2016 de Paste am fost in Scotia, iar anul trecut la Berlin. Doar nu era sa raman acasa in 2018, nu? Zboruri catre Italia gasesti destul de usor si la preturi bune, iar din orasul in care ajungi fie pleci mai departe cu trenul, fie inchiriezi o masina.

Dupa aterizarea in Bergamo si inchiriatul unui mic Twingo (cea mai comoda varianta pentru traseul stabilit), am plecat catre Mantova, un orasel cu aproape 50.000 locuitori. Nu o destinatie foarte populara printre turisti, Mantova a devenit Capitala Culturala a Italiei in 2016, iar anul urmator Capitala Europeana a Gastronomiei. Nu e deloc greu de ajuns pana in centrul orasului, unde am si parcat si am plecat pe jos catre centro storico, intrat in 2007 in Patrimoniul Mondial UNESCO. Orasul a fost indelung dominat de dinastia Gonzaga si este cunoscut pentru bogatia arhitectonica si eleganta palatelor. O surpriza foarte placuta, numai bun pentru redescoperirea mood-ului de vacanta italiana 🙂 .

Urmatoarea oprire a fost la Verona, aflata la 45km distanta. Am platit parcare pentru cateva ore (intr-o parcare din zona centrala) si am pornit in plimbare. Vazusem pentru prima oara orasul cand aveam 16 ani si nu mai tineam minte decat balconul Julietei (stiu, ce altceva sa fie asociat cu Verona?). Am facut prima oprire la intrarea la Arena di Verona, un amfiteatru roman, construit in secolul I. Datorita capacitatii de gazduire a 15.000 spectatori, arena este folosita si in prezent pentru diverse concerte, fiind renumita pe plan international pentru spectacolele de opera organizate. Biletul de intrare costa 10EUR, intrarea fiind permisa pana la ora 7:30 p.m.

Urci si cobori de cateva ori treptele arenei. Vezi multimea de terase din Piazza Bra. Ti se face foame. Ce faci? Te duci si tu la o terasa si comanzi o pizza, ca sa ai energie pe mai departe. Nu? 🙂

Cu bateriile incarcate, am plecat pe strazile din centru, ajungand cu valul de turisti la Casa di Giulietta, dupa parerea mea un obiectiv turistic cam overrated. Curtea interioara este mult prea mica pentru a putea gazdui multimea de turisti, dornici sa se pozeze cu statuia Julietei, o statuie de bronz creata in 1972 de catre Nereo Costantini sau sa-si declare iubirea eterna pe peretii din curte, in toate limbile lumii. Se spune ca faimosul balcon a fost anexat constructiei undeva in anii ’20. 1920. Asa ca e usor imposibil ca Julieta sa se fi intrebat unde e Romeo din acel balcon, cu cateva sute de ani inainte. Dar legenda e legenda, iar indragostitii sunt increzatori 🙂 .

Si-n plus, fundalul plin de declaratii poate fi numai bun pentru o poza in care te intrebi Dov’e l’amore?

Nu pleca din Verona fara sa mananci un gelato traditional sau o crostata cu caise. Trust me 😉 .