Marrakesh
Marrakesh, oh Marrakesh, in mod clar orasul ce mi-a placut cel mai mult din Maroc. Toate ghidurile turistice il recomanda, multi turisti il lauda, deci curiozitatea de a-l vedea exista cu varf si indesat, iar eu aveam ideea ca e orasul care reprezinta Marocul cel mai bine.
Din punct de vedere al marimii, este al patrulea oras al tarii, fiind fondat in anul 1062 de catre Abu Bakr ibn Umar. Majoritatea scolilor coranice si moscheelor au fost construite in sec. XII, avand influente andaluze. Orasul s-a dezvoltat rapid, devenind centru cultural, religios si comercial pentru Africa sub-Sahariana.
Ce sa si vezi intr-un oras asa mare si destul de haotic? De departe, primul loc in care trebuie sa ajungi este Piata Jemaa el-Fnaa, principala piata din oras, fiind folosita atat de turisti, cat si de localnici. Este un loc in care traditiile marocane se intalnesc cu modernul si vei putea vedea imblanzitori de serpi, artisti artizanali, cafenele si dansatori traditionali, pe care nu ii intereseaza ca se misca foarte energic in plin soare, imbracati in costume traditionale. Piata, care in trecut a fost scena unor decapitari publice, a fost inclusa in anul 1985 in lista patrimoniului mondial UNESCO. Toata harmalaia se opreste cand muezinul cheama credinciosii la rugaciune, iar turistii ocupa terasele cafenelelor din piata. Iti recomand sa faci in asa fel incat sa prinzi apusul in piata, culorile rosiatice iti vor servi drept material bun pentru niste poze reusite ;).
Din piata Jemaa el-Fnaa ajungi imediat in soukuri, principala atractie de shopping a Marrakesh-ului, ca doar nu te duci sa faci cumparaturi la mall. Poti gasi tot ce vrei aici, de la marochinarie, imbracaminte si incaltaminte traditionala, ceramica, magneti, esarfe, condimente, ceaiuri, bijuterii si pot continua… Important e sa incepi negocierea cu ei, le face placere sa se targuiasca si considera tocmeala o arta :). Amestecul de mirosuri si culori o sa te fascineze,fara dubiu. Cel mai bine e sa iti descarci o harta a orasului si sa o folosesti pentru ca iti va fi greu sa te descurci pe labirintul stradutelor din medina. Asemanator bazarului turcesc, si mestesugarii marocani sunt impartiti pe sectoare, dar prin multele alei extrem de aglomerate si nu tocmai curate, ii vei gasi destul de amestecati din diverse bresle :).
Palatul Bahia, al carui nume inseamna “splendoare” nu trebuie ratat daca ajungi in Marrakesh. A fost construit de catre familia Ba Ahmed in anul 1880, pe o suprafata de 8 hectare si cuprinde gradini, fantani si multe camere, intr-o combinatie de stil marocan si islamic. Curtea interioara, pavata cu un mozaic foarte frumos, este parfumata de portocali si iasomie.
Moscheea Koutoubia, cea mai mare moschee din oras e de bifat la randul ei pentru ca are o arhitectura frumoasa. Este construita din caramida si piatra rosie si a fost sursa de inspiratie pentru Turnul Hassan din Rabat si pentru Giralda din Sevilla. Din pacate, accesul este permis doar musulmanilor.
Pentru o portie de istorie marocana, merita sa te pierzi pe stradutele medinei si sa gasesti Medresa Ben Youssef, unul dintre cele mai importante monumente din oras. Scoala coranica a fost construita in secolul XIV de sultanul Abou el Hassan, iar mai apoi reconstruita de Moulay Abdullah in 1565. Aici poti vedea cum traiau invataceii in chilii asemanatoare celor de la manastire, cu spatiu pentru studiu, somn si pregatirea unei mese.
Sultanul Ahmed el Mansour (cel Victorios) a construit mausoleele care pastreaza mormintele Saadiene, de la sfarsitul secolului XVI, intr-o gradina frumoasa. In mod cert, decorul iti va capta atentia – sali decorate cu lemn cu intarsii, stucaturi pictate si aurite si coloane din marmura Carrara.
Am spus intr-un alt articol despre Gradina Majorelle, care e obligatoriu de vazut. In rest, plimba-te pe jos cat de mult poti, ia la pas medina si bucura-te de ce-ti ofera Marrakesh-ul.
Dintre toate orasele marocane vazute, Marrakesh a fost cel mai cel. E agitat, aglomerat, are zone destul de murdare, insa compenseaza galagia si haosul din trafic cu linistea din curtile interioare ale riadurilor sau ale gradinilor, compenseaza mirosurile mai grele cu mirosul portocalilor si al florilor, incearca mancarurile traditionale si ceaiul de menta, foarte dulce si fierbinte si fa-le pe plac comerciantilor prin negocierea la sange a cumparaturilor :).