Matera – the view

Matera – the view

In vara lui 2014, o prietena a postat pe Facebook o poza din Matera si am fost impresionat de frumusetea acelui loc, de care nu am mai auzit pana atunci. Eram sigur ca folosise ceva filtre pentru a edita poza, insa mi-a zis ca intr-adevar arata asa. Cand am cumparat biletele pentru Bari, punctul meu de interes il reprezenta Matera, sa ma conving pe propria piele ca arata intocmai ca in poza vazuta.

De 1 decembrie, nu foarte de dimineata, am plecat spre Matera. Drumul de aprox. 70 km se parcurge cam intr-o ora din cauza limitarilor de viteza. Era innorat si ploua, deci ziua nu parea deloc promitatoare. Spre norocul nostru, pe masura ce ne apropiam de Sassi di Matera, ploaia a incetat si a aparut soarele. Am parcat in fata Bisericii St. Agostino, iar imaginea vazuta cu jumatate de an in urma incepea sa se contureze.

DSCN0270

Am inceput cu vizitarea bisericii St. Agostino, o fosta manastire, care incorporeaza biserica rupestra San Giuliano. Din interiorul fostei manastiri se trece printr-un culoar ingust pentru a ajunge in biserica rupestra.DSCN0279

DSCN0280

DSCN0285

DSCN0289

DSCN0292

DSCN0293

La iesirea din biserica se afla o terasa, locul perfect pentru a imortaliza acest orasel deosebit de frumos.

mat3

Matera este cunoscuta pentru centrul sau istoric, numit Sassi di Matera, format din locuinte sapate in stanca. Acestea au fost locuite pana in anii ’50, cand, datorita conditiilor insalubre, oamenii le-au parasit si s-au mutat in constructii noi. Am vizitat singura grota “muzeu”, pastrata exact ca atunci cand era locuita – Casa Grotta di vico Solitaro (biletul de intrare costa 2 EUR). Dupa cum se poate vedea, locuinta era formata din doar 2 camere – o incapere mare, ce cuprindea bucataria, dormitorul, sufrageria, baia si…grajdul (da, animalele dormeau in aceeasi camera cu proprietarii 🙂 ) si o a doua incapere, mai mica, folosita pentru depozitarea…balegarului. Acesta fermenta si era considerat sursa de incalzire a locuintei…

DSCN0316

DSCN0321

 

DSCN0323

Oare ce senzatie ai cand…baia ti-e sub pat, iar la un metru distanta de pat ai un magar care doarme?

In 1993 a fost inclus pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO, iar pentru 2019 a fost desemnat capitala culturala europeana.

Desi nu e mare, la tot pasul vezi ceva frumos, un portocal plin de fructe, o casa frumoasa, un varf de biserica sub un cer albastru. Dupa o masa “traditionala” de 1 decembrie si multe poze, ne-am intors in Bari, incantati de imaginile vazute in Matera.

DSCN0299

DSCN0303

DSCN0306

DSCN0307

DSCN0312DSCN0333

Buturuga mica rastoarna carul mare, nu? O destinatie turistica neobisnuita, o localitate mica, dar multe imagini frumoase. Daca ai planificat un concediu in zona sudica a Italiei, rupe-ti o jumatate de zi pentru Matera, merita din plin :).