Milano

Milano

In septembrie 2013 am plecat pentru un weekend prelungit in nordul Italiei, planuind sa ajung in 3 locuri – Milano, Como si Lecco. Am decolat spre Bergamo la 6:30 intr-o vineri, iar la ora locala 8 aterizam in Italia. Pentru ca imi rezervasem cazarea in Bergamo, m-am gandit ca cel mai bine si simplu ar fi sa plec de la aeroport direct spre Milano. Biletele pentru autocar se cumpara chiar de la iesirea din terminalul sosiri si costa 5 EUR.

mil3

Dupa un drum de o ora am coborat la Milano Centrale (gara din oras), cladire care numai a gara nu arata, plin de magazine si cafenele, scari in sus, scari in jos si extrem de multa lume. Am cautat un automat de la care mi-am cumparat biletul de tren pentru intoarcerea in Bergamo (5.3 EUR, cu trenul regional). Este simplu de folosit, se poate plati atat cash, cat si cu cardul, dar nu strica sa va uitati din timp pe www.lefrecce.it sa vedeti orarul trenurilor.
Dupa o cafea foarte scurta, am plecat cu harta in mana catre centrul orasului. Primul obiectiv la care am ajuns a fost Teatro alla Scala, unul din cele mai faimoase teatre de opera din lume. Desi din exterior nu capteaza atentia, de-a lungul celor peste 230 de ani de la inaugurarea cladirii, numeroase premiere au avut loc aici: Europa Riconosciuta in 1778, Nabucco in 1842,  Otello in 1887, Madame Butterfly in 1904.

mil6

Din piata din fata teatrului se poate intra in Galeria Vittorio Emanuele II, unul din cele mai mari si vechi centre comerciale din lume, fiind construit intre 1865 si 1877. Pe langa multitudinea de magazine din galerie, puteti petrece cateva ore la o cafea in cafeneaua Biffi sau la un pranz in restaurantul Savini. In 2012, dupa 20 de ani de existenta in galerie, s-a refuzat prelungirea contractului de inchiriere a unui restaurant McDonalds, spatiul lasat liber de acesta fiind ocupat de al doilea magazin Prada. Nu va ingrijorati, pe Corso Vittorio Emanuele exista cam toate fast food-urile posibile, alaturi de multe alte restaurante.

mil7

mil13

Chiar la iesirea din centrul comercial se afla Piata Domului, aici aflandu-se Domul din Milano. Fiind cea mai importanta atractie a orasului, aici se afla cea mai mare parte a turistilor, toti dornici de o poza cat mai reusita. Este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca marime din lume, dupa Bazilica San Pietro din Roma si catedrala din Sevilla si are o capacitate de peste 40.000 locuri. Intr-adevar, arhitectura gotica a cladirii este impresionanta – detaliile sculpturale ale celor 135 de turle (cea mai inalta avand 109 metri) si cele peste 2000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel si marile ferestre ale cladirii, considerate a fi cele mai mari din lume, iar constructia completa a durat mai bine de 500 ani.

mil8

20130927_103734

Am urcat pe terasa domului, alegand sa folosesc scarile pentru ca nu era coada, toti turistii ingramadindu-se la lift. Biletul de acces pe scari costa 7 EUR, iar cel pentru lift 12 EUR (intrarea in dom este libera). Ceea ce impresioneaza odata ajuns sus este arhitectura cladirii, peisajul fiind…banal. Este un oras industrial si nu va oferi o panorama asemenea Parisului sau Barcelonei.

mil9

mil12

M-am plimbat si am mancat pe Corso Vittorio Emanuele, o artera comerciala a orasului, intesata de magazine cu articole de imbracaminte si incaltaminte, iar daca va nimeriti pe acolo in perioada reducerilor, poate fi o experienta interesanta. Aveti grija la buzunare si la bagaj, este o strada foarte aglomerata, plina de artisti stradali, iar atentia sporita nu strica :).

Tot pe jos, cu ajutorul hartii, am ajuns la Castelul Sforzesco, al doilea obiectiv turistic important al orasului. Castelul a fost resedinta familiei de nobili Visconti din anul 1368 si mai apoi readus la aspectul initial prin restaurari de catre familia de aristocrati Sforza in anii 1450. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, castelul a suferit daune majore in urma bombardamentelor si a trebuit sa fie restaurat pentru a fi adus in starea actuala. Astazi gazduieste Muzeul de Mobila, Muzeul de Arta Antica, Muzeul Intrumentelor Clasice, Colectia de Arta Aplicata, Sectiunile Egiptene si Preistorice ale Muzeului de Arheologie si Colectia de Tiparituri Achille Bertarelli. Cel mai important muzeu al castelului este insa Pinacoteca del Castello Sforzesco, care expune manuscrisul de la Codex Trivulzianus al lui Leonardo da Vinci, Rondanini Pietà de Michelangelo si Trivulzio Madonna de Andrea Mantegna.

Accesul in castel este permis intre orele 7 si 6 (iarna), respectiv 7 (vara) si este liber. Biletul de acces in muzee costa 3 EUR in extrasezon si 15 EUR in sezon.

mil10

mil14

mil5

Ultima oprire a zilei a fost la Biserica Santa Maria delle Grazie, cladire inclusa in Patrimoniul UNESCO. In vechea sala monahala de mese a acestei biserici se afla fresca “Cina cea de Taina”, realizata de Leonardo da Vinci.

mil11

Dupa mai bine de 6 ore de mers pe jos prin Milano, am pornit-o, tot pe jos, inspre gara, cu o scurta oprire pentru o inghetata de Nutella in Gradinile Publice Indro Montanelli. A fost destul de complicat sa gasesc peronul si am ajuns in tren cu vreo 5 minute inainte de a pleca spre Bergamo.

Fara sa ofere atractii turistice impresionante, poate in schimb sa fie o destinatie buna pentru cumparaturi. Milano e un oras in care merita sa va opriti pentru o zi, iar recomandarea mea este vizitarea Domului si Castelului Sforzesco.