Nicosia – ultima capitala divizata din lume

Nicosia – ultima capitala divizata din lume

Pentru a doua zi petrecuta in Cipru, mi-am propus sa ajung in capitala insulei, Lefkosia/Lefkosa/Nicosia. M-am ghidat dupa indicatoarele rutiere pana am intrat pe autostrada spre capitala, aflata la aprox. 50 km de Larnaca. Spre bucuria mea, imi repornise telefonul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, insa nu puteam folosi internetul decat prin wi-fi… Am ajuns destul de repede in Nicosia, drumul pana in centru fiind usor de parcurs, am gasit o parcare  unde am lasat masina (in plin soare, conceptul de umbra…nu-l prea intalnesti acolo) si am plecat cu harta in mana in explorarea orasului.

Orasul este situat pe raul Pedieos si, in prezent, este singura capitala divizata din lume. Partea nordica (sub ocupatie turceasca) si partea sudica (cea greceasca) sunt despartite de “Linia Verde”, o zona demilitarizata mentinuta de ONU.  Nicosia este un centru comercial, care produce, printre altele, textile, piele si ceramica.

Cunoscut sub numele de Ledra sau Ledrae in antichitate, orasul devine scaunul regilor Ciprului in 1192. In 1489 a intrat sub autoritatea Venetiei si a fost ocupata de turci în 1571. Nicosia a fost scena unor violente extreme inainte de dobandirea independentei, urmand ca dupa invazia turceasca din 1974, o parte din sectorul nordic sa fie izolata printr-o granita si sa se transforme intr-o zona tampon a Natiunilor Unite.

Am ajuns repede pe strada Lidhras (cea care duce spre punctul de frontiera), un fel de mini-bulevard, plin de magazine, cafenele, baruri, mici restaurante si magazine de suveniruri.

DSCN0761

DSCN0762

DSCN0763

DSCN0764

La “vama” era o coada mica si chiar trebuia sa prezinti un act de identitate, sa iesi din partea sudica si sa treci pe la vama turceasca pentru a intra in partea nordica. Dupa cum am scris si in articolul precedent, celor care intra in Cipru prin partea nordica nu le este permis accesul in partea sudica… Imediat ce treci de punctul de frontiera, poti spune clar ca ai pasit in Orient, intr-un fel de Istanbul mai mic si mai linistit.

DSCN0765

DSCN0766

Exact ca in Turcia, plin de magazine cu fel de fel de haine “de firma”, la preturi modice :). Prima oprire – Moscheea Selimiye (vechea denumire – Catedrala Sf. Sofia), cea mai veche si cea mare cladire gotica inca existenta din Cipru.

DSCN0768

DSCN0770

DSCN0771

DSCN0773

Ca si in Hagia Sophia din Istanbul, trebuie sa te descalti la  intrare. Interiorul nu este la fel de spectaculos insa. Constructia catedralei gotice a inceput in anul 1209, sub patronajul lui Thierry, arhiepiscopul Ciprului din aceea perioada. In anul 1326 catedrala a fost sfintita primind hramul Sfintei Intelepciuni (Aghia Sofia) si inaugurata in urma unui mare carnaval. Pe data de 3 august 1954, muftiul Ciprului a redenumit oficial locasul ca Moscheea Selimiye, in onoarea sultanului Selim al II-lea, conducatorul imperiului in perioada in care a fost cucerita tara. Vizitarea fostei catedrale este gratis.

DSCN0774

DSCN0776

DSCN0777

DSCN0780

Ratacind pe strazile din partea orientala, am ajuns foarte repede la Buyuk Han (the Great Inn), considerata una dintre cele mai frumoase constructii de pe insula. A fost construita de catre Otomani in 1572.

DSCN0789

DSCN0790 DSCN0794

DSCN0797DSCN0798

A devenit prima inchisoare din oras sub administrare britanica, iar in 1893 a fost transformata intr-un hostel pentru familii nevoiase.  Cladirea a fost restaurata in anii ’90 si a redevenit centru cultural, adapostind cateva galerii si workshop-uri. De asemenea, exista si  cafenele si magazine de suveniruri. Mi se pare un loc foarte fain pentru a-ti petrece timpul, ascunzandu-te de arsita :).

In restul partii nordice, la tot pasul constientizezi ca ai de-a face cu Orientul, cate-un turnulet sau o denumire turceasca iti apare in cale.

DSCN0808

DSCN0809

DSCN0810

DSCN0811

DSCN0831

Am trecut din nou in partea greceasca, plimbandu-ma fara vreo destinatie anume. Am vazut ca exista destule case parasite printre cele inca locuite, saracia si lipsa locuitorilor punandu-si amprenta asupra lor.

DSCN0822

DSCN0823

Primaria din Nicosia si a ei parcare colorata

DSCN0825

DSCN0826

Inainte sa plec din Nicosia, vroiam neaparat sa vad Muzeul Ciprului. Muzeul, cunoscut si ca Muzeul Arheologic din Cipru. Este cea mai veche si cea mai mare cladire arheologica a tarii si a fost fondat in 1882, in timpul ocuparii britanice, urmare a unei petitii semnata de catre ciprioti.

DSCN0833

DSCN0835

Daca te pasioneaza istoria antica, toate exponatele muzeului merita vazute (cele mai importante fiind artefactele neolitice, razboinicii de teracota, statuia lui Zeus sau camerele funerare), iar biletul de intrare costand 4 EUR.

Dupa cateva ore bune de plimbare la multe grade Celsius, am pornit spre Larnaca, nu inainte de a poza cateva intrari in case care mi s-au parut foarte frumoase, asemanatoare Maltei

DSCN0828

DSCN0829

Iti recomand sa vizitezi Nicosia, farmecul orasului este dat de aceasta impartire a lui intre greci si turci, diferentele dintre partea nordica si cea sudica fiind cat se poate de vizibile, oamenii sunt amabili, macarea foarte buna, singurul inconvenient poate fi caldura :). Dar gasesti peste tot apa, suc, freshuri sau inghetata pentru a te racori.

P.S. Chiar daca linia verde ii desparte si uneori situatiile pot fi tensionate, poza de mai jos exprima foarte clar ce-si doresc cipriotii

DSCN0814