O zi in Varsovia.

O zi in Varsovia.

Desi mi s-a spus de catre mai multe persoane ca nu am mare lucru de facut/vazut in capitala Poloniei, m-am gandit ca daca tot bat 700km pana in Cracovia, pot sa-mi aloc o zi pentru o excursie in Varsovia – si nu-mi pare rau. Zis si facut, am lasat masina in Cracovia si am mers cu trenul (~ 300km) catre Varsovia. Aceasta a luat locul Cracoviei ca si capitala a Poloniei in 1596, la ordinul Regelui Sigismund al III-lea.

1.09.1939. Germania invadeaza Polonia si incepe cel de-al doilea Razboi Mondial. Institutiile cu un nivel de educatie superior, precum si cele cu influenta politica sunt inchise imediat. Populatia evreiasca din oras (cam 30% din totalul populatiei) este transferata in Ghetoul Varsoviei, iar de acolo stim cu totii ce s-a intamplat…

Germanii distrug orasul din temelii. Cladirile Guvernului si monumentele orasului sunt aruncate in aer de catre trupele germane, orasul fiind distrus aproape in intregime, incluzand centrul istoric si Castelul Regal. Ceea ce vezi in centrul vechi al orasului nu e, de fapt, atat de vechi. Dupa terminarea razboiului s-a initiat campania “caramizile Varsoviei“, un program prin care multe dintre strazile istorice, biserici si cladiri au fost restaurate la forma lor initiala, iar Palatul de Cultura si Stiinta, poate cladirea emblematica a orasului, a fost un cadou din partea Uniunii Sovietice. Din anul 1980, centrul istoric al orasului  a intrat in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Plimbarea prin oras nu iti va lua foarte mult timp – iti recomand sa te plimbi prin zona Palatului de Cultura, situat in imediata apropiere a garii si inconjurat de cladiri moderne, de sticla si prin centrul vechi, cu stradute pietruite si o mica piata centrala. Daca vei nimeri o zi cu temperaturi de -10 grade, dar real feel de -17, iti recomand sa intri in Hala Gwardii. Inaintea razboiului, aici era cea mai cunoscuta piata alimentara din Varsovia, iar acum se incearca redobandirea acestui statut, intr-un concept modern – in mijlocul halei este o zona mare de luat masa, iar pe laterale se regasesc 25 dintre cei mai buni comercianti ai scenei gastronomice din Varsovia. Acestia se intrec in a oferi clientului hipster cele mai bune preparate – cuplul cool de la Melt Cheeeese & Wine, bunatati vegane din Tel Aviv, burgerii geniali de la Warburger, deserturile boutique de la Deseo sau un pahar de Prosecco de la Prosecco Van. E un concept urban care place multora si ti-l recomand cu drag. Hala este situata in Pl. Mirowska la nr. 2 si este deschisa de luni pana sambata de la 8 a.m. pana dupa miezul noptii, iar duminica este deschisa de la 9 a.m. pana la 11 p.m.