Pisa

Pisa

Daca tot eram “in zona”, m-am gandit ca-mi pot smulge o jumatate de zi pentru a merge la Pisa. Zis si facut, mers la gara, luat bilet (8 EUR/drum, cu tren regional) si intr-o ora am ajuns in gara din Pisa. Atmosfera nu era una tocmai “friendly”, nimerind chiar in mijlocul unei batai… :). Dupa ce am trecut de zona problema, intreband in stanga-dreapta, am pornit-o in directia turnului – nu sunt prea multe indicatoare intr-acolo, dar te ghidezi dupa lumea care nu merge in alta directie :).

pisa6

pisa5

pisa7

Campo dei Miracoli este una dintre cele mai frumoase piete ale Italiei, perfecta pentru a-ti petrece o dimineata de duminica. Agitatia e data de multimea de oameni dornici sa se pozeze cu acest simbol al Italiei. Cel mai cunoscut obiectiv din Pisa este faimosul turn inclinat (Torre Pendente), construit in secolul al XII-lea si avand o inaltime de 55 m.  Acesta este insa doar una dintre structurile importante din punct de vedere arhitectonic si artistic din Piata Miracolelor, situata in nordul partii vechi a orasului. Tot aici se afla si o frumoasa catedrala din marmura, ridicata intre anii 1064 si 1118, in stil romanic.

pisa1

pisa3

Turnul a inceput sa se incline cand constructorii ajunsesera abia la etajul III, greutatea fiind prea mare pentru solul aluvial. Turnul a fost inchis pentru lucrari de stabilizare din 1990 pana in 2001, iar intrarea se poate face doar cu ghid. Biletul de intrare costa 15 EUR si din cauza lipsei unei privelisti prea interesante…nu m-a convins sa stau la coada si sa intru.

Cel mai mare baptisteriu al Italiei a fost la origine o constructie romanica, insa cu un dom gotic.

pisa4

Am facut poze, am baut un suc in timp ce ma uitam in ce pozitii ciudate se pozeaza oamenii – imbratisand, sprijinind, atingand turnul, ba chiar cu turnul intre picioare…, apoi am plecat spre gara si m-am intors in Florenta. Nu e un oras in care sa te duci cu asteptari foarte mari, gazduieste unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale tarii si merita o vizita de vreo 2 ore, daca tot esti in vecinatate.

pisa8

Eu i-am sfidat si m-am pozat in stil clasic :).

pisa2