Sankt Petersburg – part I

Sankt Petersburg – part I

Vremea din Sankt Petersburg este foarte schimbatoare, asa ca trebuie sa te bazezi pe noroc. Desi temperaturile nu au trecut de 13-14 grade pe durata city-break-ului, am avut parte doar de soare, ceea ce a fost mai mult decat am putut spera.

Ce e de vazut in oras? Clar depinde si de ceea ce te intereseaza sa vezi, dar eu iti propun urmatoarele (am cumparat biletele online si nu am stat la coada deloc, peste tot existand o casa speciala pentru “Internet clients”, unde schimbi voucherul primit pe mail cu biletul de intrare propriu-zis):

  • Catedrala Sangelui Varsat, construita pe locul in care a fost asasinat Tarul Alexandru al II-lea (pe 13 martie 1881). Pornind de la ideea unui memorial dedicat tatalui sau ucis, Tarul Alexandru al III-lea a demarat constructia catedralei in 1883, insa datorita cheltuielilor foarte mari si a bogatiei decoratiunilor, constructia a fost finalizata abia in 1907, in timpul Tarului Nicolae al II-lea. Biletul de intrare costa 6.7 EUR/persoana.
  • Catedrala Sf. Isaac isi deschide portile in principal pentru vizitare, iar slujbe religioase se tin doar in cazul unor sarbatori importante. Domul aurit al catedralei poate fi observat din orice punct al orasului si daca vrei, poti urca cele 300 de trepte pentru a ajunge in varf, de unde te vei bucura de o priveliste splendida asupra orasului. Domul este opera lui Auguste Ricard de Montferrand si este al patrulea ca dimensiune din lume, dupa San Pietro (Roma), St. Paul (Londra) si Santa Maria del Fiore (Florenta). Biserica a fost construita la proportii superlative, fiind decorata cu 400kg de aur, o tona de bronz, 16 tone de malahit, pe langa marmura si pietre pretioase. Biletul de intrare (cu acces la varful catedralei) costa 9.5 EUR/pers.

  • Catedrala Kazan, construita pe locul  unei biserici din 1733, are o fatada inspirata partial de designul pietei bazilicii San Pietro, cu 96 de coloane de 13m inaltime. Accesul este gratuit.

  • Muzeul Faberge: se afla de la inceputul lui 2014 in Palatul Suvalov-Nariskin, iar vedeta expozitiei o reprezinta colectia de 9 oua imperiale Faberge, achizitionate in 2004 de un magnat rus in schimbul sumei (modeste) de 100 milioane de dolari (vanzatorii au fost mostenitorii Forbes din New York). In perioada in care am vizitat Sankt Petersburgul, muzeul gazduia si o expozitia “Viva la vida”, dedicata cuplului Kahlo-Rivera. Biletul de intrare costa 30 RON/pers, iar cu expozitia inclusa costa 47 RON/pers (700 RUB).

  • Fortareata Petru si Pavel este cea mai veche constructie din Sankt Petersburg, aici incepand istoria orasului in mai 1703. Reputatia fortaretei, care a devenit una dintre cele mai temute inchisori politice din imperiul rus, s-a sters in timp, iar astazi gazduieste diverse evenimente culturale.
  • Palatul de iarna – Muzeul Ermitaj – unul dintre cele mai mari muzee ale lumii. Imparateasa Ecaterina a II-a achizitionat 225 tablouri in 1764 pentru Ermitaj, dar colectiile s-au imbogatit peste ani cu peste 3 milioane de picturi, sculpturi, bijuterii si obiecte decorative, dar sunt expuse doar 60.000 de lucrari, in cele 400 sali gazduite de 4 cladiri. Palatul de Iarna a fost resedinta tarilor pana la Revolutia din 1917. O vizita la Ermitaj dureaza minim o jumatate de zi si nu iti dai seama cum trece timpul. Biletul de intrare cumparat la fata locului costa 11 USD, iar cel online costa 18 USD, dar iti recomand varianta a doua, pentru ca vei da skip unei cozi mari. In plus, biletul cumparat online are o valabilitate de 180 zile de la data achizitiei.