Sankt Petersburg – part II

Sankt Petersburg – part II

La aprox. 25km distanta, pe tarmul Golfului Finic, domeniul Peterhof se intinde pe o suprafata de 600 hectare si a fost conceput in urma victoriei lui Petru cel Mare asupra suedezilor din cadrul Marelui Razboi al Nordului. Complexul a fost construit incepand din 1709 din intentia fondatorului sau, Petru cel mare, de a-l face un rival de invidiat al palatului Regelui Soare, iar finalizarea partiala a constructiei s-a facut in 1723.

Amplasat pe o terasa naturala, cu o impresionanta deschidere spre Golful Finic, Marele Palat separa Gradina de Jos de Gradina de Sus. Cu o fatada impresionanta, de 800m, palatul a fost ridicat intre 1714 si 1721 de catre arhitectul Jean Baptiste Le Blond, iar apoi a fost extins si refacut la comanda imparatesei Elisabeta de catre arhitectul Bartolomeo Rastrelli, care a redecorat interioarele in stil baroc.

Adevarata glorie a Peterhofului nu o reprezinta interiorul, ci cele 150 de fantani arteziene din parc, puse in functiune pana la mijlocul lunii octombrie. Toate aceste fantani sunt alimentate de izvoarele din Dealul Ropsa, aflat la 20km departare, printr-o ingenioasa retea de conducte ce functioneaza exclusiv pe baza fortei gravitationale.

Biletul de intrare in Marele Palat costa 1.000 RUB/pers (~66 RON) si l-am cumparat online, insa aici trebuie sa astepti la coada, chiar si cu achizitia online. Pe perioada rece (pana la 1 mai), poti merge la Peterhof cu busul sau cu Uber (care se numeste Yandex in Rusia). Noi am ales a doua varianta, pentru ca ni s-a parut foarte ok pretul de 1.000 RUB pentru o cursa de ~1h si 15 minute. La intors am platit acelasi pret (precizez ca pretul de 1.000 RUB nu este de persoana, ci pe cursa 🙂 ). Pe perioada calda, poti opta pentru transportul pe apa (din portul din spatele Ermitaj-ului).