Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Cand unul dintre prieteni/prietene isi schimba masina, e frumos s-o inaugureze printr-o mica excursie, nu? 🙂 De 1 mai muncitoresc in 2012, am plecat cu o frumusete de Audi catre judetul Hunedoara, pentru o alta destinatie – Sarmizegetusa Regia. Nu mai fusesem niciodata acolo si vroiam sa vad cum e si in realitate.
Drumul – acelasi Timisoara – Deva, parca mai usor de parcurs cu un SUV.

Sarmizegetusa

Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Situata pe varful unei stanci, la 1200 metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv din Muntii Orastiei si cuprindea sase citadele. Zidul cetatii avea 3 metri grosime si o inaltime de aproximativ 4-5 metri in momentul finalizarii constructiei. Pentru ca zidul care ingradeste o suprafara de 3 hectare este contruit in asa fel incat respecta marginile inaltimii, cetatea are o configuratie mai neobisnuita, de hexagon cu laturi inegale.

Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac infrant de Imperiul Roman in timpul domniei imparatului Traian. Dupa infrangerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoana militara acolo si au inceput sa darame cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Regia. Imparatul Hadrian voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacicie, de acees i-a si adaugat numele Sarmizegetusa.

Destul cu istoria. Neasteptat, a fost destul de multa lume, dar well-behaved. Fara muzica, fara mici si gratare. Noi am luat un pranz foarte sanatos, cu legume si fructe – ca tot venise primavara.

Loc care merita vazut pentru frumusete si liniste. Poti sta ore intregi, chiar si dormi, intins pe iarba. Unde mai pui ca te relaxezi for free? Hai, suntem romani, ne plac gratuitatile ;).